ČUVANJE I ODRŽAVANJE:

 • ako ljepilo stavite u staklenu teglu sa metalnim zatvaračem i držite u frižiteru,produžite životnu dob ljepila za najmanje jednu godinu
 • ako bočicu od ljepila stavite u zamrzivač (škrinju),i čuvate na temperaturi manjoj od -5°C, ljepilo ostane u tekućem stanju do 5 godina. Temperature ispod ništice zaustave proces starenja ljepila.
 • u slučaju da ljepilo redovito upotrebljavate (najmanje jednom tjedno),onda je najbolje da ga čuvate na sobnoj temperaturi i da ga nakon uporabe ne stavljate u frižider; česte promjene temperature negativno utječu na viskoznost ljepila i brzo stvrdne.
 • nakon uporabe obrišite kapalicu od ljepila krpom, potom udarite sa noktom nekoliko puta po njoj, da ljepilo siđe u bočicu, tek onda zatvorite bočicu. Na taj način izbjegnete začepljivanje kapalice
 • ako se kapalica od ljepila začepi,onda ju polako i pažljivo skinite sa bočice i zamjenite sa kapalicom od PASCO CLEAN-a (žuta naljepnica). Nakon izvršene zamjene,bočicu od PASCO CLEAN-a zatvorite,ali ne do kraja te ju ostavite u vodoravnom položaju nekoliko sati, da se kapalica očisti. Na taj način ćete uvijek imati čistu kapalicu.

UPOTREBA:

-pogledajte nekoliko primjera praktične upotrebe na : www.youtube.com tražena riječ: pascofix

 • kada ljepilo uzmete iz frižidera i želite ga upotrijebiti,radije sačekajte dvadesetak minuta da se temperatura ljepila u bočici digne.Hladno ljepilo vrlo sporo ljepi, a kada dobije normalnu (sobnu) temperaturu brzina vezivanja se višestruko poveća.
 • površine prije ljepljenja očistite sa PASCO CLEAN (žuta etiketa). Ako ga kojim slučajem nemate, onda upotrijebite čisti aceton (ne onaj kojim se odstranjuje lak za nokte). Nikako nemojte upotrebljavati nitro razređivač,jer je mastan i samo još više uprlja površinu.Površina se nakon čišćenja sa nitro razređivačem  doista  sjaji,ali to je zato što je masna, a ne zato što je čista.
 • u slučaju da tijekom ljepljenja zalijepite prste, ne brinite, nemorate ići liječniku. Najbolje će biti da ,ako se to dogodi, odmah razdvojite prste te ih očistite sa PASCO CLEAN (žuta etiketa).Ostaci ljepila na prstima nestanu nakon što ćete nekoliko puta oprati ruke.Naša koža je više-manje masna i nakon određenog vremena ljepilo samo od sebe otpadne sa prstiju.U svakom slučaju, najbolje će biti da ruke prije ljepljenja namažete sa kremom,po mogućnosti masnijom.
 • ako ljepilo,u momentu dok ljepite,kapne na odjeću, nažalost nemožemo ništa popraviti,zato uvijek prije upotrebe odjeću zaštitite krpom.
 • prilikom popunjavanja ili ojačavanja,uvijek najprije nanesemo ljepilo (Fix) pa onda punilo (Fill). Pritom pazimo da kapalicom od Filla ne dodirujemo ljepilo, jer se može začepiti.

ŠTO ČINI RAZLIKU IZMEĐU PASCOFIX I OSTALIH LJEPILA?

Načelno se sva brzovezujuća ljepila na svijetu proizvode upotrebom iste metode,jer sadrže istu osnovicu,cianakrilat. To je primarni sastojak svih “Super” “Turbo” “Rapid” i ostalih brzih ljepila.Osnovna razlika je u aditivima, dodacima koje svaki proizvođač brižljivo skriva od konkurencije. Sljedeća, jednako tako važna razlika je i u vremenu destilacije (prečišćavanja) ljepila, koja se vrši u velikim kotlovima (postupak je vrlo sličan postupku kuhanja žestice). Što je viši stupanj destilacije, veća je kvaliteta ljepila,ali, viši stupanj destilacije prouzrokuje da u kotlu,nakon završene destilacije, ostane manje ljepila. Otuda proizilazi razlika u cijeni ljepila. Dakle, kvaliteta ljepila znači i višu cijenu istog, a za kupca naizgled razlike nema,jer na svakoj bočici od ljepila piše da je cianakrilat.

NAJČEŠĆE POGREŠKE:

 • ako se tijekom upotrebe ili čuvanja kapalica na ljepilu začepi,najbolje je da je odrežete na dijelu gdje se začepila. Nemojte je pokušavati otčepljivati sa raznim iglama i čavlićima.Naime, može se dogoditi da prilikom takvog načina otčepljivanja,komadić stvrdnutog ljepila padne u bočicu sa ostatkom ljepila.Nakon nekoliko dana, uslijed reakcije na stran predmet u bočici,ljepilo će se stvrdnuti u potpunosti.Otuda razlog za ljutnju zbog stvrdnutog ljepila…
 • ljepilo ima viskoznost 1400 mPa,i na temperaturi čuvanja od 8°C se ne stvrdne u bočici do 3 godine. Zato je najbolje da ga čuvate u frižideru. Ako ga budete čuvali na višoj temperaturi, skratit ćete njegovu životnu dob.